Műanyag ajtó jellemzői

A műanyag ajtók olcsóbban beszerezhetők fa társainál. Igénytelen felületüket csak takarítani kell. Kiváló hőszigetelő tulajdonsággal rendelkeznek

A műanyag ajtó mára már fogalommá vált. Az ósdi, huzatos ajtók korszakának végét jelenti. Egy új korszak kezdetét jelenti a műanyag ajtó. Annak a korszakát, amikor az ajtók rendesen zárhatóak, nem huzatosak, vagyis nem engedik kiszökni a hőt a lakásból.

Kiváló hőszigetelő képessége és alacsony beszerzési ára miatt egyre népszerűbbé válik az épületek felújításában a műanyag ajtó. Sőt, az ingatlan vásárlás, bérlés során helyenként kritikus követelmény a jól szigetelő műanyag ajtó.

Műanyag ajtó képe

A modern műanyag ajtók olcsóbban beszerezhetőek. Kiváló hőszigetelő tulajdonsággal rendelkeznek

Milyen előnyei és hátrányai vannak a műanyag ajtó alkalmazásának?

Előnyei:

A PVC, vagyis a műanyag alapanyagú ajtók gyártási és előállítási költsége jóval alacsonyabbak, mint a fa gyártmányoké. Ennél fogva a beszerzési költsége alacsonynak mondható.

A modern műanyag ajtók kiváló hőszigetelő tulajdonsággal rendelkeznek.

Igénytelen a felülete. Nem igényli az állandó felületkezelést, csak takarítani kell. A takarításhoz elég egy szivacs és tisztítószer.

Erősen párás környezetben is kiválóan használható.

Hátrányai:

A műanyagban lezajlódó kémiai öregedés kizárja, hogy az anyagot öregedése nyomán javítsuk. 20 év után már kevésbé esztétikusak, még ha műszakilag kifogástalan állapotban vannak.  A javítás igen költséges lehet, mivel a műanyag ajtó alkatrészeit pontosan helyettesíthető elemek beszerzése nehézkes.

Tűzeset során hamar elveszíti az alakját. A műanyag égése során rendkívül veszélyes, mérgező gázok keletkeznek. Melyek belélegzés során fejtik ki az egészségre káros, romboló hatásokat.

A zárt műanyag ablak nem szellőzik megfelelően. Szellőző nyílásokkal vagy levegő cserélő rendszerekkel érdemes kiegészíteni a műanyag ablakot a „Beteg-Ház Szindróma” elkerülése végett.

Milyen tulajdonságok jellemzik a korszerű műanyag ablakokat, ajtókat?

Alapanyag:

A PVC alapanyag gyártása ipari méretűvé vált, olcsó előállítási költséget eredményez.

Felületkezelés:

Könnyen tisztítható, mert nem kell a felületkezeléssel foglalkozni.

Vasalatok:

Fokozottan figyelnek a vasalatok rozsdával szembeni ellenálló képességére. Fő szempont a könnyű kezelhetőség, alacsony súrlódás, nagyobb biztonság, hibás működés kizárása és a szép megjelenés.

Üvegezés:

Az általános hőszigetelő üvegezés mellett mindenféle speciális igényeket kielégítő üvegezés is választható. Van biztonsági okokból ragasztott üvegezés. Jobb hőszigetelés céljából fokozottan hőszigetelő üvegezés. Beépíthető fokozottan hangszigetelő üveg. Erős felmelegedés kiküszöbölésére napvédő üvegezés.

Amennyiben Önnél előfordult - vagy a későbbiekben előfordul - bármilyen probléma ajtójával kapcsolatban, akkor kérdezzen bátran:

Vajai Béla
Ajtó specialista

Számít az Ön véleménye! Szóljon hozzá a témához:

*Vezetéknév:
*Keresztnév:
*E-mail cím:
(nem publikus)
Honlap:
*Hozzászólás: