Gondja akadt az ajtóval? Íme néhány tipp, hogyan javíthatja házilag

Az ajtó, ablak használat közben néha meghibásodhat. Most a gyakori meghibásodásokhoz talál javítási útmutatót

A nyílászáró használata során öregedik. Általánosságban a következő problémák jellemzik a régi, néha az új ablakokat:

Amikor fúj a szél, akkor mozog a függöny

Elég nagy probléma, mert az elkopott tömítés mentén távozik a helységből a drága pénzen felmelegített levegő. Ilyenkor az utcát fűtjük.

Megoldást jelenthet az utólagos szigetelő gumi bemarása...

...vagy új nyílászáró dupla gumitömítéssel.

Befolyik az ajtón az esővíz

Főként három oka van annak, ha befolyik az esővíz az ablakon.

Első:

Az ajtókeret és az ajtón található tömítőanyag (sziloplaszt) összeszárad. Az ajtóra verődő csapadék befolyik a belső térbe.

A javítás előtt vizes ruhával eltávolítjuk a szennyeződéseket. Száradás után lehetőleg minél vastagabban felvinni a sziloplaszt tömítőanyagot. Tartósabb lesz és nem fog összeszáradni.

Második:

Az ajtószárnyon található vízvetőn keresztül folyik be a csapadék. A probléma lehetséges oka, hogy nem elég széles - vagy a szárnyhoz nincs jól odaragasztva és beszivárog a falcokon keresztül a víz.

A javítás során cserélni kell a vízvetőt - vagy ki kell tömíteni a hézagot a szárny találkozásánál színtelen vagy festhető sziloplaszt tömítőanyaggal. Az ajtószín határozza meg, hogy színtelen vagy festhető tömítőanyagot használjon.

Harmadik:

A tokon levő alumínium vízvezető nem illeszkedik jól a szárnyhoz és befolyik az esővíz.

A javítása egyszerű. A vízvezető elcsúszott, könnyedén a helyére lehet igazítani.

Kopott a felületkezelés

Sajnos elég nagy a baj, ha már megkopott a felületkezelés. A megkopott felületkezelés során a fa védtelenné válik a mechanikus és légköri behatásokkal szemben. Megelőzhető, ezért elengedhetetlen az ipari festés.

Az ipari festés során a gépek az ajtó minden részét kezelik. Beleértve azokat is, amelyeket házilag nem lehet felújítani. A különböző szerkezeti elemek különállóan vannak kezelve: üveg, vasalat, gumi, vízvetők. A minőségi ipari festés védi az időjárás viszontagságaitól, UV sugárzástól, párától, csapadéktól a nyílászárót.

Házilag nem kivitelezheti az ipari minőségű felületkezelés. Az alkatrészek között nem lehetséges a felületkezelés, ami a fa belső károsodásához vezethet.

A házi felületkezeléshez először jó alaposan le kell csiszolni a fát. Majd úgy kell eljárni a felületkezeléssel, mintha egy teljesen új felületet kezdene. Tehát kezdje az alapozóval, majd utána a többi.

Rosszul záródik az ajtó

3 probléma is előfordulhat:

Első:

Meg van lógva és meg kell emelni, mikor becsukjuk.

A javítás első lépése, hogy a pántokon kell állítani - amennyiben lehetséges. Fa ajtók esetén az ajtókereten lehet egy kicsit csiszolni. Műanyag ajtó esetében ez nem lehetséges, így a későbbiekben ez a helyzet fennmarad.

Második:

El van tekeredve a nyíló szárny.

Fa és műanyag ajtó esetében ekkor már helyrehozhatatlan a kár. A vásárlás során nem választott megfelelő alapanyagot. A legtöbb esetben csak a szárny cseréjével orvosolható a helyzet.

Harmadik:

A zár nem működik.

A zár nyelvéhez befolyhatott a festék, vagy a bukó-nyíló vasalatnál a mozgó alkatrészekhez. Szerencsésebb esetben a festék egyszerűen lekaparható. Előfordulhat, hogy szét kell szedni a zárat a megszáradt festék eltávolításához. Ilyenkor használhatunk festékoldó spray-t is.

Magas a fűtésszámla

Magas fűtésszámlát okozhatnak a rossz minőségű ajtók. A gyenge tömítés vagy az üveg borzalmas hőszigetelő képessége miatt a javítás a legtöbbször csak a teljes nyílászáró cseréjével oldható meg.

Néha a kereten végzett szigetelés javításával valamelyest javítani lehet a hőszigetelésen, de az üveg hőáteresztő képessége ettől nem változik.

Amennyiben Önnél előfordult - vagy a későbbiekben előfordul - bármilyen probléma ajtójával kapcsolatban, akkor kérdezzen bátran:

Vajai Béla
Ajtó specialista

Számít az Ön véleménye! Szóljon hozzá a témához:

*Vezetéknév:
*Keresztnév:
*E-mail cím:
(nem publikus)
Honlap:
*Hozzászólás: