Hőszigetelési tudnivalók

A modern nyílászárók kiváló hőszigetelési tulajdonságokkal rendelkeznek. A nyílászáró néhány éven belül a fűtésszámlán visszahozza az árát. Hogyan választhatja ki az Önnek megfelelő hőszigetelésű ablakot?

Ahhoz, hogy 1 kg alma vitamin tartalmáról beszélgetni tudjunk, ismernünk kell a kg (kilogramm), mint mértékegység fogalmát. A nyílászárók hőszigetelésének is van egy mértékegysége, mint az almánál a kilogramm.

A hőszigetelés mértékegysége a

W/m2K
(ejtése: vatt-per-négyzetméter-kelvin)

 

(Elsőre bonyolultabb, mint a kilogramm, de csak első hallásra. Mindjárt a homlokára fog csapni, hogy mennyire egyszerű is ez...)

Az ablak gyártóknak valahogyan ki kell tudni fejezni, hogy az általuk gyártott ablak mennyire jó hőszigetelő. Szükséges volt egy egységes fogalom bevezetésére, ami alapján rangsorolni lehet az ablakok hőszigetelő képességét.

Ez a mértékegység a 

W/m2K
(ejtése: vatt-per-négyzetméter-kelvin)

Ez a következőket jelenti...

Tegyük fel, hogy az ablak külső és belső oldala között pontosan 1 Kelvin-fok a különbség. (A Kelvin-fok a hőmérséklet mérésére szolgál, mint a Celsius-fok. 1 Kelvin pontosan egyenlő 1 Celsius-fokkal. A példa alapján kint 21 fok van, míg bent 20 fok a hőmérséklet.)

A mérnökök arra kíváncsiak, hogy az ablak 1 négyzetméteres területén mekkora mennyiségű hő vész kárba, ha a külső és a belső hőmérséklet között 1 Kelvin fok (vagy Celsius fok) eltérés van.

A hőenergiát Wattban (W) mérik, akárcsak a porszívó, tévé, hűtő áramfogyasztását.

A W/m2K azt mutatja meg, hogy az ablak egy négyzetméterén mennyi hőenergia távozik akkor, ha a külső és a belső hőmérséklet között 1 Kelvin-fok a különbség.

Minél kisebb ez a szám, annál jobban szigetel az ablak. Minél kisebb a szám, annál kevesebb pénz megy kárba.

Most, hogy ezzel tisztában van, térjünk vissza a hőszigetelésre...

Az új nyílászárók között egy átlagosnak mondható 2 rétegű ablak hő átbocsátási tényezője 1,1 W/m2K. Egy 3 rétegű ablaknak már jobb, 0,7 W/m2K a hő átbocsátási tényezője. De léteznek ennél jobb hőszigetelő ablakok is.

Az utcán sétálva százával lát régebbi ablakokat. 1-2 évtizeddel ezelőtt még nem figyeltek arra, hogy milyen az ablak hő átbocsátási tényezője. Ezeknek az ablakoknak 2,8 W/m2K, vagy még ennél is nagyobb a hő átbocsátási tényezője.

Mit is jelent a gyakorlatban, hogy az új ablak 1,1 W/m2K (vagy még kevesebb), míg a régi ablak 2,8 W/m2K (vagy még több) hő átbocsátási tényezővel bír?

Vegyünk egy átlagosnak mondható téli szezonban 30.000 Forint fűtés számlát.

A hő a következő helyeken távozik otthonából:

  • Tető: 20-25%
  • Fal: 20-25%
  • Ablak: 25-30%
  • Padlózat: 15-20%

Régi ablak télen

Havonta néhány tízezer forint értékű hőenergia távozik a rosszul szigetelő ablakokon keresztül

30.000 Ft fűtéssel számolva 7.500-9.000 Ft biztosan a régi, 2,8 W/m2K hő átbocsátási tényezővel bíró ablakon keresztül távozik. Egy modern, 3 rétegű csak 0,7 W/m2K hő átbocsátási tényezővel bíró ablak esetében csak 1.875-2.250 Ft értékű hő távozik otthonából.

Egy kis matek: néhány éven belül az új ablak visszahozza az árát csak a fűtés számlákon.

Nem is beszélve arról, mennyivel otthonosabb az élettér esztétikus nyílászárókkal. Jobb a közérzetünk, mert szebb környezetben töltjük időnket.

Modern ablak télen

A modern nyílászáró a fűtésszámlán visszahozza a beszerelés költségét

Amennyiben Önnél előfordult - vagy a későbbiekben előfordul - bármilyen probléma ajtójával kapcsolatban, akkor kérdezzen bátran:

Vajai Béla
Ajtó specialista

Számít az Ön véleménye! Szóljon hozzá a témához:

*Vezetéknév:
*Keresztnév:
*E-mail cím:
(nem publikus)
Honlap:
*Hozzászólás: