A fa ajtó jellemzői

A fa ajtó gyártása mérföldeket lépett előre. Ma egy igényes fa ajtó esztétikusabb, tartósabb és drágább műanyag társainál

Az utcán sétálva a házak ajtóit kémlelve jellemzően fa ajtókat látunk. Helyenként 10-20-30 éves ajtókról, ablakokról pereg a festék. Az így nyújtott kép látványa a fa ablakhoz, ajtóhoz ósdi, elavult, olcsó és ehhez hasonló érzéseket társít.

Az elmúlt években a régi fa ajtókat modern, műanyag ajtókra cserélik. A jelenség azt sugallja, hogy a fa fokozatosan háttérbe szorul. Ott kap szerepet, ahol elsősorban az olcsóság számít.

Az ajtógyártás modernizálása egy új forradalom, amelynek hullámai elborították az fa nyílászáró iparágat is. Ma már forradalmian megváltozott a fa nyílászárók gyártási technológiája.

Modern fa ajtó

A régi huzatos, kotyogó, nehezen zárható fa ajtók korszakának vége

Ma egy igényes fa ajtó ára jócskán meghaladja a műanyagból készült nyílászárók árait

A fa egy élő, természetes anyag. Laboratóriumi körülmények között nem hozható létre, mint a műanyag. A természet élő része. Miután az élő fából a mester ajtókeretet készít, a fa továbbra is lélegzik!

A lélegző fa ajtó észrevétlenül szellőzteti a lakást. A túlságosan zárt, rosszul szellőztetett otthon számos megbetegedés tanyája. Penészedés alakulhat ki. Számos légúti megbetegedés alakulhat ki ilyen környezetben.

Gyakrabban alakul ki allergiás, asztmás megbetegedés rosszul szellőztetett otthonban.

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) ezt a jelenséget „Beteg-Ház Szindróma” névvel nyilvántartásba vette. Két döbbenetes megállapítás:

  • A „Beteg-Ház Szindróma” bizonyítottan felelős az 5 éven aluli gyermekeknél az asztma és allergia kialakulásánál.
  • A „Beteg-Ház Szindróma” évente 1,6 millió ember halálát okozza.

Egy igényes fa nyílászáró gyártási költsége is jóval magasabbra rúg műanyag társainál. Egy ilyen „élő” anyagból problémás folyamatosan ugyanazt a magas minőséget biztosítani. A fa élő és természetes alapanyag változó tulajdonságokkal.

Változó szerkezeti-, szilárdsági-, esztétikai- és nedvesség tartalommal. Egyenletes minőséget szakaszokra osztott munkafolyamat szigorú betartásával lehet előállítani.

 

Festői környezetben mindenképp fa
ajtót érdemes választani

Milyen előnyei és hátrányai vannak a fa ajtó alkalmazásának?

Előnyei:

A fa természetes anyag. Olyan esetekben, ahol a környezetben meghatározóak a természetes anyagok (fa, kő, kerámia, háborítatlan természet, műemlék jellegű építmény) mindenképpen fa nyílászárók alkalmazása indokolt.

A fa lélegzik. Egészségügyi szempontból a fa ajtók előnye, hogy jobb szellőzést biztosítanak. Ami segít a „Beteg-Ház Szindróma” kialakulásának megelőzésében.

A modern fa ajtók kiváló hőszigetelő tulajdonsággal rendelkeznek.

Az elterjedt közhiedelemmel ellenére a fa nagyobb tűzbiztonságot nyújt, mint műanyag társai. Habár a fa éghető anyag, a fából készült ajtó megégett formájában is sokáig tartja alakját. A műanyag ablak tűz hatására meglágyul, igen hamar elveszíti formáját. A műanyag égése során rendkívül veszélyes, mérgező anyagok keletkeznek.

Tény, hogy a fa ajtók beszerzési költsége jóval magasabb a műanyag társainál, a megfelelően elvégzett karbantartások esetén a magasabb beszerzési árat bőven kompenzálja a hosszú élettartam.

Hátrányai:

Erősen párás környezetben (uszodákban, medencéknél) nem javasolt a beépítésük.

Magasabb beszerzési költség.

Igényli az állandó felületkezelést, gondozást. A legkorszerűbb felületkezelés esetén is 4-10 évente fel kell újítani a festést.

Milyen tulajdonságok jellemzik a korszerű fa ablakokat, ajtókat?

Alapanyag:

Az ablak-, ajtógyártás leggyakrabban borovi- vagy vörösfenyő, ritkábban egzotikus meranti vagy keményfa (pl. tölgy) fafajú alapanyagból történik. Ezeket az alapanyagokat mesterségesen kiszárítják, majd három rétegben ragasztják.

Az egyes rétegek a csomók, nagyobb fahibák kiejtésével hosszabb-rövidebb darabokból állnak. Fésűs összelapolással hossz toldva készülnek. Az igényes, lazúros felületkezelésű szerkezetek esetén a külső és belső borítóréteg hossztoldás nélküli faanyagból is készülhet.

Az így létrejött ragasztott fa strapabíró, állja az idő próbáját. Nem csavarodnak és nem repednek.

Felületkezelés:

Mára nagymértékben elterjedt az ajtók, ablakok gyári felületkezelése. A gyári felületkezelés során összehasonlíthatatlanul jobb minőségű festés készíthető. Ugyanis a gépek egyenletesen viszik fel a felületkezelő anyagot a fára, még az üveg és a vasalat beépítése előtt. Házi körülmények között nincs rá lehetőség az üveg és a vasalat által eltakart részek felületkezelésére.

Vasalatok:

Fokozottan figyelnek a vasalatok rozsdával szembeni ellenálló képességére. Fő szempont a könnyű kezelhetőség, alacsony súrlódás, nagyobb biztonság, hibás működés kizárása és a szép megjelenés.

Üvegezés:

Az általános hőszigetelő üvegezés mellett mindenféle speciális igényeket kielégítő üvegezés is választható. Van biztonsági okokból ragasztott üvegezés. Jobb hőszigetelés céljából fokozottan hőszigetelő üvegezés. Beépíthető fokozottan hangszigetelő üveg. Erős felmelegedés kiküszöbölésére napvédő üvegezés.

Amennyiben Önnél előfordult - vagy a későbbiekben előfordul - bármilyen probléma ajtójával kapcsolatban, akkor kérdezzen bátran:

Vajai Béla
Ajtó specialista

Számít az Ön véleménye! Szóljon hozzá a témához:

*Vezetéknév:
*Keresztnév:
*E-mail cím:
(nem publikus)
Honlap:
*Hozzászólás: